Pár hintů na skvělé domácí cappuccino

Nastává doba kávová. Po letech letoucích, co si Češi dělali "turka" z mletého "Standardu" a nic jiného neznali, roste poptávka po kvalitně připravené kávě podle způsobu, jakým si ji dnes vaří zejména Italové. My, co módním výstřelkům zase tak nepodléháme, si svůj instant nebo kapslovou kávu vzít nenecháme, ale zase - proč neochutnat něco super? Proč se nenaučit udělat si kávu jinak a mít třeba jak ohromit kamarády?


Na Cappuccinu je nejdůležitější správně našlehané mléko


Připravit pro cappuccino dobře našlehané mléko je, jak jinak, celkem věda. A nejedná se jen o vybavení a techniku práce. Pro cappuccino použijeme výhradně plnotučné mléko (nikoliv polotučné, ani smetanu). Pěkně tuhá pěna je totiž závislá na obsahu tuku a bílkovin v mléku. Po osvojení techniky práce s mlékem se pak můžeme pustit i do složitějších kreací, jako je třeba latte art.



konvička na našlehání mléka

K našlehání mléka do cappuccina používáme nerezovou konvičku. Autor: Andy Rennie

Potřebovat budeme kávovar s parní tryskou a nerezovou konvičku, která se ke šlehání mléka využívá především, řekneme si proč. Její velikost a tvar je celkem libovolný, ale myslete na to, že její objem by měl být dvojnásobný proti tomu, kolik do ní dáme mléka.

Jak mléko pro cappuccino našlehat


Mléko by mělo být především vychlazené. Léta testování ukázala, že pouze tehdy je pěna skutečně kvalitní, nepídíme se po důvodech. Nerezovou konvičku (čtvrt litru objem stačí pro domácí použití, jinak větší) naplníme do poloviny. Pozor na tvar konvičky, myšleno bylo do poloviny objemu, ne výšky.

Připravte si parní trysku - trochu páry odfoukněte stranou, jednak se zbavíme případných nečistot, jednak vyfoukneme zkondenzovanou vodu a zbavíme se rizika případné pachuti. Konvičku nasuňte na trysku tak, aby se ponořila zhruba centimetr pod hladinu mléka. Pusťte páru naplno a ihned začněte konvičkou pohybovat do stran a naklánět. Cílem je nastavit takový úhel naklonění hladiny, aby se pěkně tvořila pěna. Většinou se ustálíte na úhlu kolem 45°.

kvalitní kávovar na cappuccino

Přípravu dobré kávy značně usnadňují profesionální kávovary. Tento jsme si vypůjčili v eshopu Cesk.cz, díky za obrázek :-)


V okamžiku, kdy nám pěkně stoupá našlehaná pěna, dáváme zejména pozor na teplotu mléka. Pokud by se nám ho povedlo přehřát, rychle ztratí chuťové vlastnosti a opadne pěna. Využijeme toho, že máme nerezovou konvičku a teplotu měříme rukou na její vnější straně. V okamžiku, kdy začne konvička pálit do ruky, blíží se teplota 70° my víme, že máme našleháno. Pěna v tu chvíli může obsahovat větší bubliny, těch se ale zbavíme tím, že konvičkou opakovaně lehce klepneme o stůl.

A pak stačí málo - kvalitní cappuccino


Tento článek byl spíš o našlehání mléka, o přípravě dokonalého espressa třeba někdy jindy. Ve zkratce - potřebovat budete především kvalitní a dobře namletou kávu. Nezapomeňte na nahřátí šálku, k tomu jsou profi kávovary vybaveny horní nahřívací ploškou.

domácí cappuccino

Takto pěkně může vypadat doma vyrobené cappuccino. Soustřeďte se zejména na pěkné zarovnání šálku pěnou. Autor David Joyce

V okamžiku, kdy je čerstvě připravené espresso v hrníčku, konvičku s mlékem nakloníme a z výšky cca 20 cm naléváme našlehané mléko s pěnou (pomalu). V okamžiku, kdy je šálek do půlky plný, přibližte konvičku k hladině a nakloňte ji, aby vám do hrníčku nateklo víc pěny.

Pěna v cappuccinu je jemná a zarovnaná po okraj šálku. Z celého hrníčku by právě pěna měla tvořit jednu třetinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat