K čemu slouží jaký kuchyňský nůž v sadě

Chvíle pilného soustředění a přesná, silná rána do pazourkového jádra a velká radost, když se úštěp povedl. Asi tak mohla vypadat v paleolitu první výroba nože. Ty první vznikaly z kamene, kostí, nebo paroží. Od té doby uplynulo spoustu času a tento řezný a bodný nástroj prošel neuvěřitelnou cestou a proměnou. Od kamene, přes obsidián, bronz, zlato, měď až po nerezovou ocel. Navzdory neuvěřitelnému počtu světových výrobců a možností moderní techniky se ovšem složení a vzhled základní sady kuchyňských nožů už dlouhou dobu prakticky nemění.



Základní sada kuchyňských nožů


sada kuchyňských nožů

Typická sada kuchyňských nožů, v tomto případě v obalu a bez stojanu. Sada obsahuje ocílku, speciální nůž na šunku, kuchařský nůž, nůž na pečivo, vykosťovací nůž a loupací nůž. Výrobce: Wüsthof


Na rozdíl od kuchařů ve východní Asii, kteří se nerozpakují používat na všechny kuchyňské práce jeden sekáček, západní kuchaři používají většinou určitou základní sadu nožů. Podle osobních preferencí a zručnosti kuchaře si každý většinou vystačí se sadou tří, čtyř nebo pěti nožů, a je jedno, jestli si ji poskládá sám, nebo koupí v sadě. Pro použití v domácnosti se jako nejvýhodnější nabízejí sady kuchyňských nožů rovnou i s dřevěným blokem.

V nejběžnějších sadách se setkáme nejčastěji s těmito druhy nožů:
  • kuchařský na maso
  • na pečivo
  • univerzální
  • loupací
Vítanou součástí sady kuchyňských nožů může být také
  • ocílka
  • prkénko
  • univerzální nůžky do domácnosti

K čemu použít který nůž


Kuchařský nůž: vyznačuje se širokým ostřím, díky kterému je mezi rukojetí a prkýnkem dost místa pro prsty. Předpokládá se, že s velkým kuchařským nožem uděláte většinu práce a je na to stavěný. Vyšší hmotnost pomáhá při krájení vlastní vahou a široká čepel k udržení rovného řezu. Používá se převážně na krájení masa, ale i na zeleninu nebo ovoce.

Nůž na pečivo: má zpravidla vroubkované ostří, a dlouhou, tenkou čepel, aby díky němu pronikl křupavou kůrkou, i měkkou střídkou a neudělal z ní podivnou zmuchlanou placku. Oceníme zejména u baget a křupavého pečiva, které bychom jiným typem nožů nikdy nenakrájeli čistě.

Filetovací nůž: již jeho název vypovídá k čemu slouží. S jeho pomocí není problém nakrájet jak syrové maso, tak pečínku, či roastbeef na tenoučké plátky.

Loupací: tento typ nožů se vyznačuje kratší, ostrou čepelí, která je ideální na přesné práce, jako je čištění ovoce, zeleniny, ale třeba i dočišťování masa.

Univerzální: dokáže nahradit kterýkoliv jiný nůž. Je vhodný na porcování, masa, ryb, zeleniny, ovoce, sekání bylinek…

zdroj: https://www.kapesni-noze.cz/clanky/druhy-a-typy-kuchynskych-nozu/

Žádné komentáře:

Okomentovat