Základní sada kuchyňských nožů
Typická sada kuchyňských nožů, v tomto případě v obalu a bez stojanu. Sada obsahuje ocílku, speciální nůž na šunku, kuchařský nůž, nůž na pečivo, vykosťovací nůž a loupací nůž. Výrobce: Wüsthof
V nejběžnějších sadách se setkáme nejčastěji s těmito druhy nožů:
- kuchařský na maso
- na pečivo
- univerzální
- loupací
Vítanou součástí sady kuchyňských nožů může být také
- ocílka
- prkénko
- univerzální nůžky do domácnosti
K čemu použít který nůž
Kuchařský nůž: vyznačuje se širokým ostřím, díky kterému je mezi rukojetí a prkýnkem dost místa pro prsty. Předpokládá se, že s velkým kuchařským nožem uděláte většinu práce a je na to stavěný. Vyšší hmotnost pomáhá při krájení vlastní vahou a široká čepel k udržení rovného řezu. Používá se převážně na krájení masa, ale i na zeleninu nebo ovoce.
Nůž na pečivo: má zpravidla vroubkované ostří, a dlouhou, tenkou čepel, aby díky němu pronikl křupavou kůrkou, i měkkou střídkou a neudělal z ní podivnou zmuchlanou placku. Oceníme zejména u baget a křupavého pečiva, které bychom jiným typem nožů nikdy nenakrájeli čistě.
Filetovací nůž: již jeho název vypovídá k čemu slouží. S jeho pomocí není problém nakrájet jak syrové maso, tak pečínku, či roastbeef na tenoučké plátky.
Loupací: tento typ nožů se vyznačuje kratší, ostrou čepelí, která je ideální na přesné práce, jako je čištění ovoce, zeleniny, ale třeba i dočišťování masa.
Univerzální: dokáže nahradit kterýkoliv jiný nůž. Je vhodný na porcování, masa, ryb, zeleniny, ovoce, sekání bylinek…
zdroj: https://www.kapesni-noze.cz/clanky/druhy-a-typy-kuchynskych-nozu/
Žádné komentáře:
Okomentovat