Zkušenosti s čokoládovou fontánou

Tak jsem to zažila taky. Rautíček při příležitosti odchodu šéfa do důchodu (beztak se ještě vrátí do práce, ale o tom jindy), kde se debužírovalo jak na Titaniku, a uprostřed všeho byla, ano, konečně jsem si sáhla, čokoládová fontána. Vrchol zhůvěřilosti někde na úrovni "kostky ve skluzu" z jedné TV reklamy, který jsem doposud viděla taky jen v televizi. Jaké to teda je a co to chce?



Čokoládová fontána je název pro takové čokoládové fondue, kde horká rozpuštěná čokoláda koluje v přístroji z dolní misky do horní a potom přepadává v kaskádách zpátky. Jedna z věcí, co mě vždycky zajímaly, se týkala toho, jak se rozehřátá čokoláda dostává ze spodní misky na horní. Čekala jsem nějaké čerpadlo, ale moc mi to nesedělo - přece jen je čokoláda dost hustá a to čerpadlo by muselo mít výkon. Proto mě zaujala následující fotka, která ukazuje vnitřnosti čokoládové fontány, respektive jejího čokoládovodu :-)

průhled čokoládovou fontánou

Je evidentní, že se roztopená čokoláda do horní misky dostává šnekovým dopravníkem. Jak prosté, milý Watsone...


Jakou čokoládu do fontány dát?


Je překvapivé, jak malý je výběr. Respektive - většina čokolád, co běžně jíme a chutnají nám, se do fontány nehodí. Proč? Rozdíl je v jejich složení vzhledem k možnosti rozehřátí a jejich tekutosti.

Aniž by tomu člověk věnoval větší pozornost, řada čokolád se dělá z odtučněného kakaového prášku a aby tabulka držela pohromadě, je do hmoty přidán rostlinný tuk. Po chuti to někdy nepoznáte (u kvalitnějších čokolád), někdy to poznáte a to je pak tragédie. Každopádně - čokoláda bez obsahu pravého čokoládového másla se nerozpustí tak dobře, aby pěkně hedvábně tekla.

Aby bylo dosaženo rychlého a homogenního rozpuštění, je nejlepší použít některou ze surovin, které jsou pro čokoládové fontány přímo určené. Tuto základní surovinu ale můžeme i vylepšit, jak se třeba povedlo nám na večírku. Jak zábava gradovala, dali jsme do cirkulující čokolády pár kapek kvalitního koňaku, jen na provonění. A výsledek byl famózní.

čokoláda do fontány

Čokoláda s dostatečně vysokým obsahem přírodního kakaového másla, belgická, se dá koupit ve specializovaných prodejnách. Je připravená v malých pecičkách, aby se snáz rozpustila a dala míchat.

Jak čokoládu do fontány ředit?


V řadě případů zjistíme, že čokoláda neteče z kaskád dost homogenně a je potřeba ji mírně zředit. Jak a čím si přečteme na sto padesáti místech, ale většina bude špatně. Doporučují mléko (nedělejte to), smetanu (lepší, ale i tak to nedělejte), olej (cože?!) a další kakaové máslo. Ano. Jedině kakaové máslo je surovina čokoládě vlastní a s původním materiálem se spojí bez hrudkování. Nevýhoda smetany nebo mléka, které se samozřejmě také dají použít, je v tom, že když necháte čokoládu ve fontáně vystydnout, neztuhne homogenní, ale mléko se z ní bude mít snahu vypotit a zkysnout.

Na co si dát pozor?


Čokoládová fontána je zdroj zábavy a potěšení. Namáčet do kaskádující dobroty můžeme ovoce, kousky fondánu, kdo zvládne kombinace chutí, může vyzkoušet i tvrdý sýr. Proč ne. Ale mluví se také o sušenkách a tam bych už dávala pozor. Drobečky ze sušenek mohou ucpat cestu ke šnekovému dopravníku a máte po legraci.

Dalšími věcmi, na co si dávat pozor, jsou děti, opilí kolegové, vtipálci (dát do čokolády víc koňaku nebo dokonce čili), ale třeba i na to, jestli je čokoládová fontána pro domácí, nebo pro profesionální použití. Rozdíl je například i v tom, že domácí není dělaná na nepřetržitý provoz třeba 6 hodin v kuse a vypne se z důvodu přehřátí.

čokoládové fontány

U profi čokoládové fontány máte určité záruky, že vydrží cirkulovat celý večer bez přehřátí, a že vypadá opravdu... profesionálně.



Žádné komentáře:

Okomentovat