Jak poznat na stánku kvalitní zmrzlinu

zmrzlina Češi zmrzlinu milují. Ročně jí smlsnou něco přes tři litry na osobu, konkrétně 34 milionů litrů celkem. Často ale nevystupují zrovna v roli znalců a dávají přednost láci před kvalitou. Statistiky z posledních let sice ukazují pomalý posun směrem ke spotřebě kvalitnějších výrobků, ale tento nešvar ve vztahu k potravinám tu stále je. Jaký je tedy průměrný Čech jako konzument zmrzliny?
Jako letitý prodavač zmrzliny na stánku a člověk, který se dodnes kolem zmrzliny trochu motá, shrnul bych nálady a preference českých konzumentů do několika vět:

Nedůvěra k novým příchutím


Možná spíš než nedůvěra tu figuruje fakt, že Čech hodlá zmrzlinu dojíst do posledního kousku i s kornoutkem a nechce riskovat, že by mu za ty peníze nechutnala (i tak by ji snědl celou). Z toho pramení malá ochota ochutnat některou z exotičtějších chutí, i když jsou vyrobené ze značkových, třeba italských surovin, nebo domácích čerstvých ingrediencí. Špatně tak dopadly naše experimenty, kdy zmrzlinové stroje připravily lahodnou smetanovou se skořicí nebo černou čokoládu s pomerančovou kůrou 

Ale já pamatuju zmrzlinu za korunu...


Zejména k lidem starší generace byla doba poněkud nespravedlivá. Co byli za minulého režimu třeba i třicet let zvyklí počítat v korunách, stojí nyní desítky. Že se ve stejném poměru zdražily všechny potraviny a stejně tak jim vzrostly platy nebo důchody, v dané chvíli nehraje roli. Zmrzlina za korunu je pro řadu lidí podvědomý ideál letního mlsání. Je přitom empiricky prokázané, že standardní 60g kopeček zmrzlinové stroje nedokážou vyprodukovat levněji, než za cca 12 Kč. Co se prodává levněji, pochází z náhražkových surovin.


Náš tip: Zmrzlinovač k robotu KitchenAid Artisan

Příslušenství ke kuchyňskému robotu, se kterým si doma bez větší námahy vyrobíte vlastní domácí zmrzlinu. Chladící nádoba nevyžaduje vlastní napájení (je potřeba ji namrazit) a zmrzlina tak za stálého chlazení a míchání vzniká úplně sama, stačí jen zvolit správné příchutě.


Chci tu zelenou / modrou / růžovou


Teď nenarážíme na tradiční českou nejistotu ve vyslovování z italštiny převzatých názvů, ale na nepochopitelnou zálibu v křiklavých barvách. Má snad jablečná dužina barvu rybničního brčálu? Nebo snad pistácie? A z jaké přírodní suroviny myslíte, že pochází jedovatě modrá, na kterou se pořád dokola ptáte? Výroba zmrzlin s použitím čerstvého nebo mraženého ovoce je českou specialitou. Přírodní barviva v ovoci nicméně nedávají zrovna katalogové barvy a pokud nějakou takovou uvidíte, můžete se vsadit, že je více nebo méně dobarvená. 

Dám si zdravou jogurtovou


Celá řada redaktorů potravinářských periodik kroutí hlavou nad tím, proč Češi dávají přednost méně sladkým zmrzlinám, zejména tvarohovým příchutím. Tento trend je markantní napříč všemi zmrzlinovými výrobky, ať už jde o točenou, kopečkovou, nebo balenou zmrzlinu. Osobně vidím důvody dva: 

Velká část levných zmrzlin obsahuje margarín, aby byly dostatečně mastné



Náš tip: Zmrzlinovač k robotu SMEG

Stejně skvělý vynález, ale tentokrát od italského výrobce SMEG. Možná o něco lákavější design, hlavně ve spojení se zmrzlinou, kterou si automaticky spojujeme s Itálií a vášní Italů pro všechny chutě světa.


Ano, nejlevnější zmrzliny prakticky neviděly mléko a margarínovou pachuť spolehlivě přebije příchuť jogurtu nebo tvarohu, jakkoliv je sama umělá. Češi tak podvědomě sahají po tvarohové nebo jogurtové zmrzlině, když si mají vybrat mezi nejlevnějšími náhražkovými výrobky.

Češi vědí, že mlsat by se nemělo, tak alespoň mlsají "zdravě"


Stejně jako se povedlo výrobcům cereálních sladkostí přesvědčit masy lidí, že sice ano, jsou sladké, ale díky obilninám neuvěřitelně zdravé, když se řekne jogurtová zmrzlina, máme napůl schválenou pěknou dávku kalorií. Je to přece jogurt, ne? Chyba lávky. Pokud se přímo nejedná o novinku, mražený jogurt, který se vedle klasických zmrzlin slušně rozmáhá a znalci ho náležitě ocení, je jogurtová zmrzlina stejným hříchem, jako každá jiná.

Poučení? Mlsáme kvůli požitku, ne kvůli zdraví


Barvy nemusejí znamenat chutě, co je levné, pravděpodobně není přírodního původu a když chceme mlsat zdravě, můžeme si dát tak maximálně pórek, protože i čerstvé ovoce je plné cukru a v určitých detailech tak trochu nezdravé. Zmrzlina je potěšení, a pokud máme pocit, že je příliš drahá, raději si dejme jeden kopeček mimořádné chuti, než tři z prášku a barviv. A že je zmrzlina mastná a sladká? Ano je, právě hustá smetana a cukr dodávají (ok, pokud nejde o sorbet bez smetany) zmrzlině její chuť. Zdravé mlsání je chiméra. Dejte si kvalitní zmrzlinu a domů běžte kus pěšky, máte to zdravější, než doufat, že některé suroviny udělají ze zmrzliny zdravotní bombu.

Žádné komentáře:

Okomentovat