Co je to manikúra a jaké má součásti?

Upravené ruce jsou civilizačním výdobytkem, který ve svém důsledku říká něco o osobě, která je nosí. I když existují i případy, kdy péče o zevnějšek může přerůst v nezdravou obsesi, čisté a upravené ruce jsou bez větší diskuse výrazem kultivovaného člověka a také určité úcty vůči lidem, se kterými se člověk dostane do kontaktu.

Co je to manikúra?

Manikúra je kosmetická procedůra úpravy a zkrášlení rukou, která se zejména zaměřuje na nehty a jejich okolí. Zahrnuje čištění a tvarování nehtů, tvarování, úpravu nebo odstranění odumřelé kůže kolem nehtů a úpravu nehtového lůžka.

Zkráceně se jako manikúra označuje také přenosná manikúrní sada, tedy manikúrní nástroje. Se slovem v tomto významu se setkáte skoro častěji, než s označením kosmetického zákroku.

Co by měla manikúra (manikúrní sada) obsahovat?

Čistě teoreticky si při čištění, tvarování a zarovnávání nehtů a jejich okolí na rukou vystačíte se zahnutými nůžkami. Říkám čistě teoreticky, protože i kdy s výhradním použitím nůžek docílíte alespoň nějakého výsledku (kůži nehtového lůžka můžete opatrně zatlačovat tupou stranou zahnutých nůžek), rozhodně to není něco, co bychom doporučili nebo schvalovali.



Zahnuté nůžky nejsou primárně určené ke stříhání nehtů, ale pouze k odstranění záděrů a úpravě odumřelé kůže kolem nehtů. Jemná konstrukce zahnutých nůžek může v krajním případě na tvrdých nehtech dokonce utrpět nějakou škodu.

Na stříhání nehtů jsou vhodnější rovné nůžky, nebo rovnou štípátko. Druhá z jmenovaných pomůcek má tu výhodu, že se stejně pohodlně obsluhuje oběma rukama a nehrozí, že se při stříhání své silnější ruky tou slabší zraníte.

Požadovaného konečného tvaru nehtů nejčastěji dosáhnete pilníkem. Ten by měl zahladit nejen oblouček po posledním stříhání nehtů, ale pomůže upravit i případné nerovnosti na nehtech před jejich leštěním nebo lakováním. Špičku pilníku lze v nouzi použít k čištění prostoru pod nehty, tupou stranu rukojeti pilníku potom k zatlačování kůže v nehtovém lůžku, ale opět je to činnost, pro kterou máme v manikúře speciálnější a šikovnější nástroje.

Nejcitlivějším nástrojem pro tvarování kůže v okolí nehtů je pusher, což je pomůcka, která nabízí několik tupých a ostrých ploch pro čištění a stlačování kůže.

Velmi často v manikúrní sadě najdete také pinzetu, která na pohled s úpravou rukou a nehtů nesouvisí, ale rozšiřuje možnosti kosmetické sady i na úpravu obočí, ostranění nežádoucích chloupků po těle, nebo třeba i vytažení třísky, když už jsme zpátky u rukou.

Manikúry nejčastěji uvidíte v cestovních pouzdrech, takže se stávají nedocenitelnou součástí dámských kabelek nebo pánských příručních zavazadel. Existují ovšem i varianty určené k umístění na koupelnouvou polici, které mají vlastní stojan.

Žádné komentáře:

Okomentovat